SIAPAKAH ANDA?

Monday, January 31, 2011

BROTHERHOOD LAST FOREVER!!!

dear readers...


i love u all... nie luahan hati ambe terhadap semue ambe nye bros when ambe was in 2ndary skool( no girls allowed)... ad 163 org semuanye... yew la, since form 1 kami dok under one roof, played on a same field, punished together n many more... best dowh... korg sure x lh byangkan cmne ne life kami back then... hahahhaha.... on last sunday, one of my bros held a 4 in 1 event at his crib somewhere in bukit jelutong kat shah alam kot... 1 of the reasons is bro ambe tu da nak fly pertengahan bulan feb nie... damn, i'll miss him so much... so memg happening gle event on that day... so i'm sharing a few of the photos captured as the words can't explain the moment... hahahaha... enjoy 'em ok my readers...
ameng(V.P) yang ayu... girls, still single ok...
syafiq.toyeq.bendu.
jaer the leader
bachok.daud.pokwang.
toy.baang.fuki(ipad pinjam je tu).
 daud.izzul.ameng.afiq sad???
afiq.bore. discussing about what???(gay perhaps) 
the brothers... others are too busy... hope to be together once more...
to ateng(baju melayu), syafiq(in black shirt, 3 from the left) and syarafiz(standing in front of syafiq), i would like to express my sincere congrats to all of u... hope all of u will do the best there... may god bless you...

p/s: events kat the curve,ikea.ikano and others are coming soon...
credit to ateng for the pictures.

Thursday, January 27, 2011

10 HAK YANG PERLU DIJAGA

dear readers...


as usual slpas blik kelas ambe blik kelas, ambe on9 la fb ambe... then ambe terperasan 1 post by sorg hamba allah nie... bekas roomate ambe last year... ambe pon bace la... ambe tersentuh hati apabila bace post tu... so ambe nak la share ngn kamu semua... semoga kita mendapat manfaat dari apa yg dperkatakan... mari bace nie...


PERTAMA: HAK KEPADA DIRI
Mengurangkan tidur, mengurangkan makan, mengurangkan percakapan dan berpada-pada dengan rezeki yang ada.

KEDUA:
HAK KEPADA MALAIKAT MAUT
Mengqadhakan kewajipan-kewajipan yang tertinggal, mendapatkan kemaafan dari orang yang kita zalimi, membuat persediaan untuk mati dan merasa cinta kepada Allah.

KETIGA :
HAK KEPADA KUBUR
Membuang tabiat suka menabur fitnah, membuang tabiat kencing merata-rata, memperbanyakkan solat Tahajjud dan membantu orang yang dizalimi.

KEEMPAT:
HAK KEPADA MUNKAR DAN NAKIR
Tidak berdusta, berkata benar, meninggalkan maksiat dan nasihat menasihati.

KELIMA :
HAK KEPADA MIZAN (NERACA TIMBANGAN AMAL PADA HARI KIAMAT)
Menahan kemarahan, banyak berzikir, mengikhlaskan amalan dan sanggup menanggung kesusahan.

KEENAM :
HAK KEPADA SIRAT (TITIAN YANG MERENTANGI NERAKA PADA HARI AKHIRAT)
Membuang tabiat suka mengumpat, bersikap warak, suka membantu orang beriman dan suka berjemaah.

KETUJUH :
HAK KEPADA MALIK (PENJAGA NERAKA)
Menangis lantaran takutkan Allah SWT, berbuat baik kepada ibubapa,bersedekah secara terang-terangan serta sembunyi dan memperelok akhlak.

KELAPAN :
HAK KEPADA RIDHWAN (MALAIKAT PENJAGA SYURGA)
Berasa redha dengan Qadha' Allah, bersabar menerima bala,bersyukur keatas nikmat Allah dan bertaubat dari melakukan maksiat.

KESEMBILAN :
HAK KEPADA NABI SAW
Berselawat ke atas baginda, berpegang dengan syariat, bergantung kepada as-Sunnah (Hadith), menyayangi para sahabat, dan bersaing dalam mencari keredhaan Allah.

KESEPULUH :
HAK KEPADA ALLAH SWT
Mengajak manusia ke arah kebaikan, mencegah manusia dari kemungkaran, menyukai ketaatan dan membenci kemaksiatan.



ambe rase x semua yg ada diatas kita amalkan dlm khidupan shrian... so start dri saat nie, mari lah kite sama2 m'amalkan apa yg tertulis d'atas mudah-mudahan hidup kita d'berkati Allah... sekian terima kasih... salam dear readers...

Wednesday, January 26, 2011

KFC DAN EMAS 24 KARAT

dear readers...

td lpas solat maghrib, kawan2 ambe ajak ambe g BP Mall... ambe ikot la... ingatkan nak p tengok wayang but dieorg just nak g makan kat KFC... kat kaunter KFC tu, ambe terperasan la 1 mug sempena sambutan KFC yg ke 500 tahun... opocot... terkejut ambe... dah lame rupenye restoren nie wujud ye... ape yg ambe lg terkejut, kat mug 2 ad tulisan yg dtlis dgn emas 24 karat... amboi... biar btol... agak2 la ad emas btol... klau cam 2 ambe nak lak beli mug tu tiap2 hari... lepas tu lebur n gadai je emas tu n confirm dapat duit punye... dipendekkan cerita, ambe pon beli r satu... RM 8.00 je... huhuhuhu... so, meh ambe share ngn anda semua pic mug nie... if kpda sape2 yg berminat, sila la ke KFC yg berdekatan utk mendapatkannye... if terlambat, x dpt r... jgn salahkan ambe lak tau... huhuhuhu.....

nie la mug nye...
cantik kan designnye...
500 tahun kewujudan KFC diabadikan oleh mug ini...
nie kot tlisan dengan emas 24 karat...


huhuhu.... ambe x nafikan design mug ini memg lawa n non Orthodox... tp yg ambe musykilnye, btol ke tlisan on mug tu emas 24 karat???
perghhhhh.... blh kaya camni ambe... huhuhuhuhu... k la, sekian terima kasih... salam my readers...


CIRI-CIRI ORANG MUNAFIK

salam readers...


lately ambe tgk masyarakat kita makin teruk... macam2 bnde yg x elok berlaku... tp yg paling ambe risau adalh  makin rmai antara kite nie menjadi munafik... ambe pon xde la alim sangat... sengal jgak tp skrg ambe dah berubah... beransur-ansur ke arah seorg insan yg lebih baik dri semalam... dlm kesempatan ini, ambe nak la share skit tentang ciri-ciri munafik nie... moge kite smua dpt menghayati n blajar dri kesilapan kita... lg pun, kita nie umat akhir zaman... as kita tau tiupan sangka kala akan berbunyi soon enough (jgn salah faham erk...) so dah tiba mase utk kita bertaubat. x kan la kita nak berjumpa dgn pencipta kita dlm keadaan penuh dosa dan hina padahal kita adlah antara ciptaan Allah yg paling sempurna... 


Allah Ta’ala berfirman:

إِنَّ الْمُنَافِقِينَ يُخَادِعُونَ اللّهَ وَهُوَ خَادِعُهُمْ وَإِذَا قَامُواْ إِلَى الصَّلاَةِ قَامُواْ كُسَالَى يُرَآؤُونَ النَّاسَ وَلاَ يَذْكُرُونَ اللّهَ إِلاَّ قَلِيلاً
“Sesungguhnya orang-orang munafik itu hendak menipu Allah, maka Allah membalas tipuan mereka. Dan apabila mereka berdiri untuk shalat mereka berdiri dengan malas. Mereka bermaksud riya (dengan shalat) di hadapan manusia. Dan tidaklah mereka menyebut Allah kecuali sedikit sekali.” (QS. An-Nisa`: 142)




Dari Abdullah bin Amr radhiallahu anhuma bahwa Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:
أَرْبَعٌ مَنْ كُنَّ فِيهِ كَانَ مُنَافِقًا خَالِصًا وَمَنْ كَانَتْ فِيهِ خَصْلَةٌ مِنْهُنَّ كَانَتْ فِيهِ خَصْلَةٌ مِنْ النِّفَاقِ حَتَّى يَدَعَهَا إِذَا اؤْتُمِنَ خَانَ وَإِذَا حَدَّثَ كَذَبَ وَإِذَا عَاهَدَ غَدَرَ وَإِذَا خَاصَمَ فَجَرَ
“Empat hal bila ada pada seseorang maka dia adalah seorang munafiq tulen, dan barangsiapa yang terdapat pada dirinya satu sifat dari empat hal tersebut maka pada dirinya terdapat sifat nifaq hingga dia meninggalkannya. Yaitu, jika diberi amanat dia khianat, jika berbicara dia dusta, jika berjanji dia mengingkari, dan jika berseteru dia berbuat kefajiran”. (HR. Al-Bukhari no. 89 dan Muslim no. 58)




Dari Abu Hurairah radhiallahu anhu dia berkata: Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:
إِنَّ أَثْقَلَ صَلَاةٍ عَلَى الْمُنَافِقِينَ صَلَاةُ الْعِشَاءِ وَصَلَاةُ الْفَجْرِ وَلَوْ يَعْلَمُونَ مَا فِيهِمَا لَأَتَوْهُمَا وَلَوْ حَبْوًا
“Sesungguhnya shalat yang paling berat dilaksanakan oleh orang-orang munafik adalah shalat isya dan shalat subuh. Sekiranya mereka mengetahui keutamaan keduanya, niscaya mereka akan mendatanginya sekalipun dengan merangkak.” (HR. Al-Bukhari no. 657 dan Muslim no. 651)



ape yg ambe dpt ringkaskan:
Ciri-ciri orang munafik sangat banyak disebut di dalam Al-Qur`an, dan Nabi Muhammad S.A.W juga menyebut sebahgian di antaranya utk memperingatkan umatnya tntg ciri-ciri tersebut agar mereka tidak terjatuh ke dalamnya(golongan munafik la). Selain itu, Baginda telah menyatakan bahwa barangsiapa yang menyerupai suatu kaum maka dia termasuk dari kaum tersebut. masyallah...



Di antara tanda-tanda kemunafikan adalah empat sifat yang tersebut dalam hadis Abdullah bin Amr di atas: Khianat, curang, dusta, dan fajir. Keempat sifat ini tidaklah terdapat pada seseorang kecuali dia adalah munafik tulen. Rasulallah S.A.W juga memberitahu sebuah tanda lain dari tanda-tanda orang munafik, yaitu: Sangat berat utk mengerjakann solat isya dan subuh. Di zaman ini banyak di antara org muslim yang masih bersifat dengan sifat ini, mereka merasa berat utk mengerjakan kedua solat ini dengan alasan letih atau mengantuk ataupn dgn pelbagai alasan lain. 


kesimpulannye, ambe harap anda semua dpt menghayati n memahami ape yg ambe cuba smpaikan... sekian terima kasih... salam to my dear readers...

Monday, January 24, 2011

WHAT IS ......???

dear readers...

ummmm.... pnat nye ary nie... kelas je spanjang hari... nie ad mase free jap, blh la ambe upload entry bru. ary ni ambe nak cite tntg aktvt ambe smalam... ambe had a late lunch at 4 in Mc Donald... as usual, ambe makan Big Mc la... faveret ambe dri form 4 lg tau... kawan2 ambe makan prosperity burger je... ambe x minat sgt coz xde jeruk... so kami makan la dgn havoc nye then ntah cmne  ambe blh terperasan sumtin on the tray... on that, written what is prosperity???... ambe bce la... perghhh, mantap tol la... sure korg curious kan dgn ape yg ambe bce??? meh la ambe share ngn korg...

                                                                      hapPiness
         fRiendship
                                                                           lOve
            Satisfaction
    Peace
                                                            abundancE
                                                                      shaRing
                                                                      famIly
                                                                   affecTion
                                                                         joY
                                                                            ?

bg sape x faham, korg kne hayati la sikit... smue yg tertulis 2, if kite amalkan dlm hidup kite, maka bermakna lah n bahagia lah hdup kita... bg yg muslim, jgn lpe tambah beribadah tau... yg 2 pling penting actually... huhuhu... 2 je yg ambe nak share ngn korg for today... sekian terima kasih... salam n take care dear readers...

Saturday, January 22, 2011

MCAM TU KE ERTI KAWAN???

dear readers........


dh lame ambe x post entry bru... sibuk skit skrg nie... assignment byk, group discussion pon byk... nak blogwalking pon xde mase... haks... nie ambe nak crita tntng pngalamn ambe bru2 nie... kisah nie tntg ambe dgn seorg gadis... ambe x ingat dh name die..... maka bermula lah kisah ambe nie.....


“Sebaik baik sahabat di sisi Allah ialah orang yang terbaik terhadap temannya dan sebaik baik jiran di sisi Allah ialah orang yang terbaik terhadap jirannya.” (Hadis riwayat al-Hakim)


ary kamis lepas ambe cuti... korg pon cuti same gak kan??? ambe on9 la facebook ambe tu... tgk2 komen... update status... ambe pon terperasan, ad 1 friend request...
ambe check la sapekah gerangan die tu... ooooooooo..... awek rpenye.... org malaysia.... muda skit dri ambe... ambe tgk la mutual friend die... mane la tau awek kpd kwan ambe ke... tp die x de mutual friend... so ambe pon approve la...


x lme lpas 2, minah 2 pon chat ngn ambe... ambe tnye la name die, asal ne n umo brape.... just basic info saje... yew la, kat fb nie, kite ad kawan ratus2, ribu2 tp lgsg x tau tntng latar blakag kwan2 kite 2... so ambe nie bkan nye jnis just nak tmbah kwan aje... so kami pon bertukar maklumat la.... x lame lpas 2, ambe pon nak out la... nak g men futsal ngn kwan2... die pon mtk la no nset ambe... ambe bgi la... die pon bg no nset die... die pon dgn slambe sruh ambe tlg topupkan utk die... ambe ckap tgk la dlu.. x jnji la... ambe pon xde duit gak.. ptptn x msuk lg...


ntah cmne ambe x topupkan utk die... mlam sabtu ambe ad kelas statistik.. lpas kelas, ambe on9 la... ambe tgk la minah nie tgh on9... so ambe tgur la... "salam, u wat pe 2?"... dengan bingai nye die blh ckp "ko nak ape lg?... ckp nak topup, tp x.. pnipu... dah, aku x nak kawan ngn ko..." aik... bile mase lak ambe nie pnipu... ambe x jnji pon nk tlg topupkan... ambe ckp, ambe akn cbe topupkn... 2 je... smpai putus kawan d bwat nye... 


actually ambe x kisah sgt die x mo kwan ngn ambe... ambe ad rmai lg kwan2.. btul x kamu smue... ambe nie kawan kamu kan... tp yg ganggu minda ambe skrg is, camni kh erti kawan mase skrg??? kawan just utk tlg topupkan kredit... masyaallah... truk sgtkah kite as muda mudi??? bg ambe, istilah kawan pada masa skrg tlh disalah ertikan... adakah kite berkawan dgn sesorg itu sbab kite just nak guna die... then after die dh xde nilai, kite just simply ignore em... sdar la kamu smue ini bukan erti persahabatan yg betul...


“Teman yang paling baik adalah apabila kamu melihat wajahnya, kamu teringat akan Allah, mendengar kata-katanya menambahkan ilmu agama, melihat gerak-gerinya teringat mati.”

Monday, January 17, 2011

BASE HILIR SUNGGUH DEMO....

dear readers.......

sdah sekian lame ambe x post entry kat sni.... nak ckap bz 2, xde la bz sgt.... just wifi je slow... broadband x byor lg... di mana ambe mahu cri duit... ptptn x msuk lg... ary2 makan megi je... perut pon da nek meluat ngn megi... ary nie entry ambe m'ngenai 1 kjadian di cafe TSN kat UTHM...

ambe bru blik dri kelas... so perut pon berkeroncong la plak... ntah lagu pe yg d'mainkan, ambe pon x tau... dengan berat langkah, ambe menuju ke cafe TSN... xrmai lak ladies n gentlemen kat dlm cafe... klau x, nak cri meja pon x dpt.. siap kne b'diri smbil tggu turn... ambe tgk r mkanan yg d'jual... nasi lemak ada, nasi putih ad n mcm2 la... then ambe ter notice sumtin... LAKSAM.... korg tau x ape bende 2??? if kpada spe2 yg x tau meh ambe tlg tnjukkkan pic die...

nie la laksam yg ambe kecoh2kan.... tgk je pic nie, sure ada yg dah meleleh air liur... hahahha.... k2... back to the topic... ambe pon amik la 1 bekas laksam... lame btol ambe x mkan laksam... nak jgak rase laksam johor nie...

dengan tibe2 ad la 2 org dude nie... dieorg dtg nak plih mkanan... ambe ad tgk sorg mamat nie amik laksam... so ambe x kesah r... laksam ad 5 bekas lg... ntah cmne la kwan die blh lak dtg n tegur mamat sorg lg nie... dengan senang aty, die pon berkata, " laksam ke 2... kuew tiow ke kat dlam laksam 2?" perghhh... mamat nie biar btol... mie laksam ngn kuew tiow pon xlh bze... tp x pe r... maybe die nie org america kowt.... consider la.... tp ambe tersenyum sinis dah... nseb bek s gelak je tros....

ambe pon g la kaunter nk byar... mamat berdue nie pon dtg nak byar gak... ntah cmne la brader yg konfius tntg laksam td 2 blh berkecek (bercakap) bhsa timur... "kak, nie brpo ya??" gosh, just now ambe dgr die kecek luar... then tbe2 kecek timur... nevermind la... hahaha..... bkan 2 masalahnye..... bg ambe, msalahnye is, biar btol mamat nie x tau tntg laksam... pdahal di negeri timur, laksam nie famous kot... mak aih.... pelik2 tp benar.... sekian terima kasih..... nie la kisah ambe di ptg ini....

p/s: kpada org timur... jgn la kite lpe asal usul kite... dop saje kite blh malu kekgi... bru mg tau... hahahahha....

Saturday, January 15, 2011

WAHHH... FACEBOOK KU DA JD COLOR PINK PLAK...

dear readers....

sure korg ad fb kan.... ambe pon ad fb gak... ambe bwat fb coz nak keep in touch ngn kawan2, guru2 n sdare2 ambe... but ad byk perkara tntg fb yg ambe x minat... antranye is profile fb kite x lh edit... so smue org pkai profile same kan... bosan tol la... td ambe surf la internet nie... cri la maklumat tntg fb... then ambe terjmpe 1 bnde... cmne kite nak tkar tema fb yg kaler biru 2 kpda pink.... hahahha wlaupon ambe nie laki2, tp ambe ske kaler pink.... so dgn senang aty, ambe try la... mak aih... comel la plak ambe tgk fb ambe lpas ambe tkar warne tema nye..... korg nak try x??? meh ambe ajorkan... sblum 2, ambe nak tnjuk bukti.... ne tau ad org pk yg ambe gebang je(pdahal nak promote fb)..



Jika korg gne Google Chrome, tkan la link di bawah ini, kemudian klik butang Install:
facebook-pink!..... 
mudah je kan.. kpda sape2 yg gne Mozilla ngn IE, ambe mtk maaf la, ambe x sure nak bwat cmne... but if korg nak jgak tema kaler pink nie, korg tkar la korgnye Web Browser... senang je kan... xde la nak jeles2 6t...huhuhuhu... ok la, smpai di sini shja.... salam...


p/s: utk uninstall, klik button Tools → Extensions dan tkan button uninstall... color tema akn kmbali kpda warna biru... 

AMBE DAN IKAN2 ITU...

dear readers.....




arghhhhhhhhhhhh..... ambe tgh bosan nie... dah la x sihat... nak tlis entry pon xde idea... so ambe nak cite ngn korg tntg aktiviti ambe ary nie... as usual ary jmaat ambe ad 2 kelas... 1 time pagi n 1 lg time petang... luckily ary nie both of them was canceled... best syiot... hahahha... maka bermula lah hari yg membosankan bg ambe... yew la, da xde kelas... if dok dlm kelas xde la bosan sgt... lh tgk karenah member2 n celoteh lecturer.... hahahha... so hari jmaat bermula at 12 a.m... as mata ambe bru terbuka dri tdo... penat yg amat... lpas 2 g solat jumaat kat masjid uthm... nasib ambe ary nie baik... dpt solat dlm masjid... huhuhuhu.... petang td ambe g memancing di sebuah tasik @ kolam somewhere in uthm (dkat G3)... org lain mancing gne mata kail n umpan cacing meanwhile ambe n member2 ambe bergewang (casting) berumpankan katak tiruan.... ntah cmne la, ambe terperzen ad 1 group mamat nie... ltak je mata kail dlm air, trus dsambar ikan... perghhh... if 1 time xpe lg but nie berkali-kali... ambe pon jeles la... ape lg, ambe pon pergi la usha2 hasil tgkapan mamat2 nie.... mak aihh... penuh 1 baldi... ikan dlm baldi 2 x lh nak bergerak coz pack sgt... klau la ambe dpt ikan 2, da jmat duit nie... x pyh bli lauk dh... makan je ikan 2... hahahahha... ikan tilapia ambe bgtau kamu smue... hanyut ambe layan dieorg mancing... tetbe mamat2 nie packing p'alatan dieorg... ambe plik la pdahal ikan still byk lg utk d pancing... dgn slambe ad sorg mamat nie ckp, tmpat 2 tmpat larangan memnacing... if kantoi ngn brader2 guard, maka dpt surat amaran la... hahhaha... ambe pon cuak r... maka dgn slambe ambe pon kmaskan peralatan ambe.... ambe jnji lpas nie ambe x kan g mancing kat c2 dah... tp ambe muskil la... nape x lh mancing kat c2... ambe xde la kcau org... just kcau ikan je... xpatot2... bg la ambe as student uthm mancing... ape gne ad kmudahan (kolam 2) if x dgnakan... hampeh... ambe nak report kat MPP la... huhhuh... biar hal nie naik meeting... sekian.. hahhaha... nie la kisah ambe di hari jmaat yg bertarikh 14/01/10.....


p/s kpd ikan2 dlm kolam 2, len kali ambe akn dtg dgn 1 tin pnuh cacing... sure korg cair nye dgn cacing ambe 6t...

Wednesday, January 12, 2011

KELAS BATAL KOT....

dear readers............

ary nie pnya la awal aku bngun tido... yew la, ad kelas pagi... dngan sakit aty nye aku terpaksa mandi air sejuk... argghhhh... aku dh la anti air sejuk nie... tyme msuk kelas pnye la awal even lecturer kelas b4 that pon x kuar lg.... cm biase r, cri seat best... kat belakang as usual... coz  dpt view hall yg pnuh... lg 1, dok blkg best, lecturer jrg tnye soalan... hahahhahaha.... aku pon dok layan lagu lam kelas smbil tggu lecturer marketing aku 2.... pnye la x sdar almost an hour kot tggu n the hall dah full but the lecturer xde lg.... x kan lmbat lg kot... nie yg x best nie... tgh smangat nk blajar... hahahha.... layan pnye layan, then aku nye kelas rep dgn macho nye amik mic n ckp kelas batal.... ape kelas batal??? horayyyy!!! kwan2 aku happy je.... aku je yg x happy... asal la dah 1 jam dok dlm klas bru tau kelas batal. baik lecturer bgtau smalam je trus kan bgus... x pyh la aku sush2 bngun pagi n mandi air sejuk 2... hahahhhahaha.... but kelas batal pon bgus gak... blh la aku update blog aku yg x sberapa nie. hahhahaha..... so kpd sape2 yg ad kelas 2, sila2 la msuk dlm  kelas n dgr celoteh lecturer korg... aku dgn senang aty nye nak tdo lak lpas nie. hahahha.... have a nice day.... 



Tuesday, January 11, 2011

3 IDIOTS

dear readers.......


AAL IZ WELL... a quote taken from the movie 3 idiots staring Aamir KhanR. Madhavan,Sharman JoshiKareena KapoorOmi VaidyaParikshit Sahni and Boman Irani. honestly, i don't watch Bollywood's movies because  it isn't my type of movies that i like. but recently my friends forced me to watch it. it took me 2 hours and 43 minutes to finish the film... however in the end, i learnt new things where the most important one is the value of friendships. gosh, i wish to have friends just like the 3 morons... so far i found a lot of friends but no one is just like em... don't want to insult you my friends... huuhuhuuhuhuh..... having friends like em and a cute n charming gf like Pia are all i want for my life... ahhahahahahah.... what a day dream i am.
btw, i put a video of one of the songs in the movie... hope you all will enjoy it...


give me some sunshine.....

Monday, January 10, 2011

REF O REF!!!

dear readers....


last nite, Liverpool kalah lwan Man U by a single goal... dgn senang aty aku blame ref coz he sux...
spatutnye die x hrus bgi penalti 2. Berbatov just dive je. Ref bute ke??? geram gile aku.. dah la lpas 2 Gerrard lak kne buang padang... pdahal, Gerrard's tackle didn't even deserve a yellow. bangang sial... argghhhhh.... xde mud aku ary nie... persoalannye, Why in England, MU always has strong advantages from referees' decisions most of the time in critical matches??? padahal Man U bkan nye hbat sgt.... xkan smue ref sokong Man U kot. hampeh tol la.....



Sunday, January 9, 2011

YOU 'LL NEVER WALK ALONE

dear readers......

as a liverpool fan, dah lama aku tggu tumbangye era Hodgson kat Anfield tu. as the replacement, Kenny Dalglish dlantik as the new manager for the second time. b4 nie, die pernah main n manage The Reds iaitu pd thun (1977-1990) dan (1985-1991).

so harapan aku agar mamat nie dapat mengembalikan kegemilangan The Kop seperti it used to be. btw, mlam nie Dalglish nye 1st test as manager when the Reds will go head to head against the Red Devils in Old Trafford for FA cup. 

as a die hard fan, i wish u and the lads all the best and we gonna kick the Red Devils' ass... c'mon Scousers, we rule the world, mate!!!

CROSSWORD

dear readers...


actually aku tgh bosan & sdg tggu imam m'laungkan azan subuh. maka aku layan r crossword coz aku minat gile bendalh ni & ia lbih b'faedah dri bwat bnde2 laen. dgn excitednye aku pon jwab la CW dgn s'brapa byk yg boleh. btw sure antra korg ad yg jeles kan dgn aku pnye 'awesomeness', so dat's y aku ltak 1 CW kat sni so korg blh la merasai kenikmatan menyelesaikn CW just like i did. hope u'll enjoy it... bonne chance!



Supplied By Crossword Puzzles

Saturday, January 8, 2011

BOLA TU BULAT

Dear readers...


Ary nie entry aku b'kaitan dngn sukan yg paling aku minat iaitu bola sepak @ dlm bhsa jawanya adlh football (bak kata lecturer ekonomi aku). Aku start tendang2 bola ni since darjah 2 kowt. Mase tu aku just layan liga tempatan (peteh ganu peteh!!!) je since umah aku xde Astro. Nek secondary skool bru aku layan EPL. Since knal EPL, aku minat satu kelab jerk & smpai skrg pon aku still mnat team yg sme. Skrg aku nk cherita tntg team ksayangan aku.

*********************



Team yg plg aku minat is Liverpool FC. Wlaupun aku minat LFC smpai skrg, tp hnya ad 1 squad je yg aku respect btol2. Mase tu (thun 2005), antara stars yg main utk LFC adlh Jerzy Dudek, Sami Hyypia, Jamie Carragher, Steve Finnan, John Arne Riise, Harry Kewell, Steven Gerrard, Sanz Luis Garcia, Vladimir Smicer, Xabi Alonso, Dietmar Hamann, Milan Baros, Djibril Cisse, Fernando Morientes & rmai lagi. Bagi aku team thun 2005 adlh team pling kuat LFC pernah ada & x dpt dinafikan olh sape2 lg. Meh aku cite tentang awesomeness of the team at that time.

Aku b'cherita tentang Piala Liga Juara-Juara Eropah. Mase tu, LFC d'undi dlm group A b'sma-sma AS Monaco, Olympiacos & Deportivo. Results grouping agak truk b'cause LFC just managed to win 3 times and drew 1 time out of 6. But LFC managed to secure second place in group A. Lawan LFC kat KO round was Bayer Leverkusen. Dengan senang hatinya, LFC menang dgn jumlh goal 6-2 bgi kdua-dua leg (home&away).

So layak la LFC ke suku akhir. Lawan juventus beb mase tu. So dengan pnuh kelakian squad tu bermain secare timbal balik & menang dengan score 2-1. Gosh!!! it was a tight game. But due to the squad awesomeness, they won. Team yg tggu LFC kat semi was Chelsea (i wonder knape Man U & Arsenal xde pon). Leg p'tama men kat Stamford Bridge &score nye 0-0 then lpas tu men kat Anfield lak. So lpas 90 minit men kat Anfield, LFC menang by 1 goal to nothing. Maka LFC layak la g Final.


Final kat Istanbul mase tu. Lawan lak AC Milan. Perghhhh.... AC Milan pon pnuh dgn star sprti Kaka, Pirlo, Dida, Crespo & lain2 lgi. Match tu pon start la. Malangnya, minit pertama Maldini score utk AC Milan. Mase tu aku optimist lg LFC blh menang. But 5 minit bfore half time, Crespo score 2 goal. hati aku da b'kecai krna pluang utk menang dh musnah sama sekali. 2nd half start & aku tgk la wlaupon dlm ksedihan. But the tide changed bila Gerrard score minit 54 mlalui 1 tandukan yg superb. 2 minit lpas tu Smicer lak score & hati aku kmbli tenang. Bila LFC dpt penalty pd minit 60, Alonso menyamakan kedudukan. OMG, nothing is dramatic compared to the moment. so seri la 3-3.

Match tu hbis & dtntukan by penalty shootouts. LFC menang match tu dengan perbzaan penalty 3-2. 3 org player AC Milan(Serginho, Pirlo, Shevchenko) ggal smpurnakn penalty mnkala LFC just sorg(Riise). Seriously aku x percaya yg liverpool menang match tu & aftr Gerrard m'julang piala UCL, bru aku p'cye. 

Kisah tu kisah lame & da mjdi sejarah as LFC skrg dh x padu cm LFC yg pernah aku knal. Dah la x lyak utk b'main di UCL mlh EPL pon just dok no 12. Sux!!! Persoalannya, adakah LFC akan kembali kuat seperti it used to be or it will crumble to rock bottom???. The truth is xde sape2 pon tau so aku dengan tidak brape yakinnye masih menyokong LFC...

~JOKES FOR MORONS~

Why do morons like lightning?

They think someone is taking their picture.


Why did it take the moron an hour to eat breakfast?

Because the orange juice carton instructions said Concentrate ! !


What do you do if a moron throws a grenade at you?

Pull the pin and throw it back at him.


How did the moron fall on the floor?

He tripped over the cordless phone.


How did the moron try to kill a bird?

He threw it off a mountain cliff !


Why did the moron climb the glass wall ?

To see what was on the other side!


How do you confuse a moron?

Put him in a round room and tell him to sit in one corner!


Hear about the moron that got an AM radio?

It took him a month to realize he could play it at night.


Why did the moron going to the airport turn around and go home?

Because he saw the sign that said "Airport Left".


Two morons were walking through the woods and they came to some tracks.

The first moron said "These look like deer tracks," and the other moron said, "No, they look like moose tracks." They argued and argued, and they were still arguing when the train hit them.


Why can't a moron dial 911?

He can't find the 11 on the phone!


How do you keep a moron in suspense?

I'll tell you tomorrow!

Friday, January 7, 2011

OMG... DO I FEEL LONELY???

What torments my soul is its loneliness. The more it expands among friends and the daily habits or pleasures, the more, it seems to me, it flees me and retires into its fortress. The poet who lives in solitude, but who produces much, is the one who enjoys those treasures we bear in our bosom, but which forsake us when we give ourselves to others. When one yields oneself completely to one's soul, it opens itself to one, and then it is that the capricious thing allows one the greatest of good fortunes... that of sympathizing with others, of studying itself, of painting itself constantly in its works. 

SETIU KU YG TERSAYANG!!!



Setiu adalah nama seorang Pahlawan Bugis. Peperangan antara Belanda dengan Bugis telah berlaku dalam tahun 1870an. Ramai orang-orang Bugis lari meninggalkan negeri mereka . Antara mereka adalah seorang Pahlawan bernama Tok Setiu. Antara faktor yang menyebabkan beliau lari selain dari kalah berperang ialah kerana beliau tidak mahu hidup bertuankan Belanda. Setelah beberapa lama belayar Tok Setiu dan orang-orangnya pun tiba di Terengganu. Negeri Terengganu pada masa itu di bawah pemerintahan Sultan Ahmad II ia itu Sultan Terengganu yang ke-10 ( 1875 - 1881).
Dengan persetujuan Sultan Ahmad II beliau membuka perkampungan yang dinamakan Kampung Bukit Tok Setiu. Tok Setiu mendapat tentangan daripada Tok Itam dan orang-orangnya kerana berebut suatu kawasan. Berlakulah peperangan yang amat hebat selama 7 hari 7 malam. Dalam peperangan tersebut pihak Tok Setiu menerima kekalahan. Memandangkan hal yang demikian Tok Setiu memohon bantuan daripada Tok Serban Kuning dari Mukim Batu Bertindan, Bukit Mahsuri. Dengan bantuan yang diberikan oleh Tok Serban Kuning maka pihak Tok Itam mengalami kekalahan.
Kemenangan Tok Setiu telah mengukuhkan lagi kedudukanyan sebagai Ketua di kampungnya dan menyebabkan pengaruh beliau semakin kuat dan pengikutnya bertambah ramai. Semasa pimpinan Tok setiu, beliau telah meninggalkan banyak jasa antaranya membuat tandak-tandak sungai, adalah bertujuan untuk memudahkan pengaliran air dari sungai ke sawah-sawah.
Selain daripada bertugas sebagai Ketua kampung, Tok Setiu juga berperanan sebagai guru silat dimana ramai penduduknya yang belajar daripadanya. Dikatakan bahawa persilatan menjadi pokok utama dalam kehidupan penduduk Bukit Tok Setiu ialah kerana adanya satu temasya pertandingan silat.Temasya ini telah diadakan pada tiap-tiap tahun.
Tok Setiu meninggal dunia setelah bertikam dengan adiknya disebabkan oleh fitnah dan dikuburkan berhampiran dengan rumahnya. Kawasan perkampungan Tok Setiu sekarang telah dipenuhi dengan pokok getah dan semak samun. Tok Setiu memainkan peranan yang besar dalam sejarah kehidupanya dan banyak jasa-jasa yang ditinggalkannya.Kemasyuran nama Tok Setiu telah mendorong kepada penduduk kampung menamakan tempat itu sebagai SETIU hingga sekarang menjadi sebuah daerah.
Setiu merupakan sebuah Daerah Bongsu daripada tujuh Daerah didalam Negeri Terengganu Darul Iman. Ditubuhkan hasil daripada perakuan Unit Pemodenan dan Kemajuan Pentadbiran (MAMPU) pada 1 Januari 1985. Daerah baru ini mempunyai keluasan 135,905.80 hektar (1,359.90 km²). Merupakan 10.49% daripada keseluruhan keluasan Negeri Terengganu Darul Iman. Bersempadan dengan Daerah Kuala Terengganu, Hulu Terengganu dan Besut. Terbahagi kepada tujuh buah mukim iaitu Mukim Pantai (8,499.40 hektar), Mukim Guntung (16,348.50 hektar) Mukim Tasek ( 5,827.10 hektar), Mukim Hulu Setiu (23,292.90 hektar) Mukim Calok (20,589.60 hektar), Mukim Merang (6,825.00 hektar) dan Mukim Hulu Nerus (54,523.30 hektar).

Thursday, January 6, 2011

meaning of life

Life... is like a box of chocolates - a cheap, thoughtless, perfunctory gift that no one ever asks for, nonreturnable because all you get back is another box of chocolates.  So, you're stuck with mostly undefinable whipped mint crap, mindlessly wolfed down when there's nothing else to eat while you're watching the game.  Sure, once is a while you get a peanut butter cup or an English toffee but it's gone too fast and the taste is fleeting.  In the end, you are left with nothing but broken bits filled with hardened jelly and teeth-shattering nuts, which, if you are desperate enough to eat, leaves nothing but an empty box of useless brown paper.