SIAPAKAH ANDA?

Saturday, January 8, 2011

BOLA TU BULAT

Dear readers...


Ary nie entry aku b'kaitan dngn sukan yg paling aku minat iaitu bola sepak @ dlm bhsa jawanya adlh football (bak kata lecturer ekonomi aku). Aku start tendang2 bola ni since darjah 2 kowt. Mase tu aku just layan liga tempatan (peteh ganu peteh!!!) je since umah aku xde Astro. Nek secondary skool bru aku layan EPL. Since knal EPL, aku minat satu kelab jerk & smpai skrg pon aku still mnat team yg sme. Skrg aku nk cherita tntg team ksayangan aku.

*********************



Team yg plg aku minat is Liverpool FC. Wlaupun aku minat LFC smpai skrg, tp hnya ad 1 squad je yg aku respect btol2. Mase tu (thun 2005), antara stars yg main utk LFC adlh Jerzy Dudek, Sami Hyypia, Jamie Carragher, Steve Finnan, John Arne Riise, Harry Kewell, Steven Gerrard, Sanz Luis Garcia, Vladimir Smicer, Xabi Alonso, Dietmar Hamann, Milan Baros, Djibril Cisse, Fernando Morientes & rmai lagi. Bagi aku team thun 2005 adlh team pling kuat LFC pernah ada & x dpt dinafikan olh sape2 lg. Meh aku cite tentang awesomeness of the team at that time.

Aku b'cherita tentang Piala Liga Juara-Juara Eropah. Mase tu, LFC d'undi dlm group A b'sma-sma AS Monaco, Olympiacos & Deportivo. Results grouping agak truk b'cause LFC just managed to win 3 times and drew 1 time out of 6. But LFC managed to secure second place in group A. Lawan LFC kat KO round was Bayer Leverkusen. Dengan senang hatinya, LFC menang dgn jumlh goal 6-2 bgi kdua-dua leg (home&away).

So layak la LFC ke suku akhir. Lawan juventus beb mase tu. So dengan pnuh kelakian squad tu bermain secare timbal balik & menang dengan score 2-1. Gosh!!! it was a tight game. But due to the squad awesomeness, they won. Team yg tggu LFC kat semi was Chelsea (i wonder knape Man U & Arsenal xde pon). Leg p'tama men kat Stamford Bridge &score nye 0-0 then lpas tu men kat Anfield lak. So lpas 90 minit men kat Anfield, LFC menang by 1 goal to nothing. Maka LFC layak la g Final.


Final kat Istanbul mase tu. Lawan lak AC Milan. Perghhhh.... AC Milan pon pnuh dgn star sprti Kaka, Pirlo, Dida, Crespo & lain2 lgi. Match tu pon start la. Malangnya, minit pertama Maldini score utk AC Milan. Mase tu aku optimist lg LFC blh menang. But 5 minit bfore half time, Crespo score 2 goal. hati aku da b'kecai krna pluang utk menang dh musnah sama sekali. 2nd half start & aku tgk la wlaupon dlm ksedihan. But the tide changed bila Gerrard score minit 54 mlalui 1 tandukan yg superb. 2 minit lpas tu Smicer lak score & hati aku kmbli tenang. Bila LFC dpt penalty pd minit 60, Alonso menyamakan kedudukan. OMG, nothing is dramatic compared to the moment. so seri la 3-3.

Match tu hbis & dtntukan by penalty shootouts. LFC menang match tu dengan perbzaan penalty 3-2. 3 org player AC Milan(Serginho, Pirlo, Shevchenko) ggal smpurnakn penalty mnkala LFC just sorg(Riise). Seriously aku x percaya yg liverpool menang match tu & aftr Gerrard m'julang piala UCL, bru aku p'cye. 

Kisah tu kisah lame & da mjdi sejarah as LFC skrg dh x padu cm LFC yg pernah aku knal. Dah la x lyak utk b'main di UCL mlh EPL pon just dok no 12. Sux!!! Persoalannya, adakah LFC akan kembali kuat seperti it used to be or it will crumble to rock bottom???. The truth is xde sape2 pon tau so aku dengan tidak brape yakinnye masih menyokong LFC...

4 comments: