SIAPAKAH ANDA?

Friday, March 4, 2011

ADAKAH KAMU TAHU?

dear readers...

ary nie ambe nak share skit tntg ilmu agama yg ambe blajar... kita sbgai manusia x lpas dri mlakukan dosa dlm khidupan harian kite kan... cos nobody is perfect... but ia x bermaksud kita dgn slambenye blh mlakukan dosa... so ambe nak la share antara dosa-dosa besar yg mampu menggugat iman kita sbgai seorg muslim... sbelum nie pon kite smua dh blajar bab nie kan.. ambe just nak tlg bwat revision kpd kamu smue agar kite x lupa & b'usaha utk mengelakkannye... bace ye...

Syirik (Menyekutukan Allah SWT)
Tentang hal ini Allah SWT berfirman
"Sesungguhnya Allah tidak akan mengampuni dosa syirik, dan Dia mengampuni segala dosa yang selain dari (syirik) itu, bagi siapa yang dikehendaki- Nya". (An Nisaa: 48).
Dan Allah SWT berfirman:
"Sesungguhnya orang yang mempersekutukan (sesuatu dengan) Allah, maka pasti Allah mengharamkan kepadanya surga". (Al Maaidah: 72)

 Berputus asa dari mendapatkan rahmat Allah SWT.
Tentang hal ini Allah SWT berfirman:
"Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah, melainkan kaum yang kafir"".(Yuusuf: 87).

Meninggalkan solat.
Tentang hal ini Allah SWT berfirman:
"Apakah yang memasukkan kamu ke dalam Saqar (neraka)?" Mereka menjawab: "Kami dahulu tidak termasuk orang-orang yang mengerjakan solat". (Al Muddats-tsir: 42-43 )

 Derhaka kepada ibu bapa.
Kerana Allah SWT menggelar orang yang derhaka kepada kedua orang tuanya sebagai orang yang jabbaar syaqiy 'orang yang sombong lagi celaka'. Tentang hal ini Allah SWT berfirman:
"Serta (diperintahkan daku) taat dan berbuat baik kepada ibuku, dan Ia tidak menjadikan daku seorang yang sombong takbur atau derhaka". (Maryam: 32).

Memakan riba.
Tentang hal ini Allah SWT berfirman:
"Orang-orang yang makan (mengambil) riba tidak dapat berdiri melainkan seperti berdirinya orang yang kemasukan syaitan lantaran (tekanan) penyakit gila". (Al Baqarah: 275)

Memakan harta anak yatim.
Tentang hal ini Allah SWT berfirman:
"Sesungguhnya orang-orang yang memakan harta anak yatim secara zalim, sebenarnya mereka itu menelan api sepenuh perutnya dan mereka akan masuk ke dalam api yang menyala-nyala (neraka)". (An Nisaa: 10)

Berzina.
Tentang hal ini Allah SWT berfirman:
"Barangsiapa yang melakukan demikian itu, niscaya dia mendapat (pembalasan) dosa (nya), (yakni) akan dilipat gandakan azab untuknya pada hari kiamat dan dia akan kekal dalam azab itu". (Al Furqaan: 68-69)

Meminum khamar [minuman keras].
Tentang hal ini Allah SWT berfirman:
"Sesungguhnya (meminum) khamar, berjudi, (berkorban untuk) berhala, mengundi nasib dengan panah, adalah perbuatan keji termasuk perbuatan syaitan. Maka jauhilah perbuatan-perbuatan itu agar kamu mendapat keberuntungan" . (Al Maaidah: 90).


sbnarnye masih ada byk lagi dosa-dosa yg sering dilakukan dlm hidup kita but ambe hanya mampu untuk share yg ini shja... maybe d'lain hari, ambe akn berusahah utk post yg len plak ye... ambe harap kamu smue (t'masuk diri ambe ini) dpt memahami firman-firman Allah SWT mengenai dosa-dosa tersebut agar dapat kita menghindarinya... sekian, terima kasih...


3 comments:

  1. Kita perlu saling ingat mengingati sesama kita sobat...

    Kapsul gelatin babi

    ReplyDelete
  2. nice entry utk dikongsi..
    semoga kita dilindungi Allah drp perbuatan yg mungkar dan kufur

    ReplyDelete