SIAPAKAH ANDA?

Sunday, March 6, 2011

SOMNAMBULISM?

dear readers...


berjalan sambil tidur or tidur sambil berjalan??? yg mane satu btol??? sape dpt teka, ambe nak bg hdiah (coki2 je)... ngeh3... ape korang tau tntg perkara nie??? ambe ad la tau skit2... so blh la ambe share skit ngn korang... hehehehe... nak tau x???  if nak, scroll down n bace la.. njoy k...



perkara nie blh d'aggap jarang berlaku dlm kalangan kita... ambe x sure la if haiwan pon ad masalah nie... ngeh3... tp rmai yg msih bingung n clueless tntng perkara nie... ape punce ia berlaku?, sape yg sering alami?, effects t'hadap individu yg alami msalah itu n byk lg... ad certain people yg anggap mslah nie as satu penyakit n others lak ckp ianya just reaksi badan terhadap tekanan yg d'alami... yg mane satu pon ambe x sure... so jap lg kne la g jmpe doctor... tanye yg mane satu btol... huhuhuhu


somnambulism... ape tu??? dlm dunia perubatan, sleepwalk d'knali dgn p'kataan tu la... wah3... name nak padu je kan... ianye adlah satu sleep disorder yg d'klasifikasikan d'bwah parasomnia (1st ambe dgr word nie)... ianye sering b'laku semase gelombang tiduyang lambat dimna tahap kesedaran yg rendah untuk melakukan kegiatan yang biasanya dilakukan semasa keadaan kesedaran yg penuh. twisted btol ayat nie... ambe pon x sure ape maksudnye... huuhuhu... 


bahaya nie....
selaint tu, org yg alami masalah nie, memg xkan igt ape yg tlh mereka alami n lakukan...  bahaye tol... blh buat masalah besar nie... huhuhuhu... sleepwalk sering berlaku antara 30 saat till 30 minit.. lama tu... so far para saintis n mamat2 n minah2 yg pakar dlm hal nie dok kaji knape msalah nie berlaku n bgai mne nak ubati... tapi usaha murni mereka still ended up kat jalan mati... so ape yg kite blh buat ialh, elakkan faktor pencetus maslh ini seperti stres, keletihan dan pengambilan alkohol yg terlalu banyak.


k la... nie je yg dpt ambe share ngn korg. kpde sape2 yg ad extra info, blh la share... kan sharing is caring... am i right guys??? sekian terima kasih...

5 comments:

  1. tak pernah berlaku keatasku..haha

    ReplyDelete
  2. tak penah berjalan tgh tido tp memang dgr org bercakap time tido

    ReplyDelete
  3. naseb baik ta pernah..
    *adakah post di atas berdasarkan pengalamn?

    ReplyDelete